Irtonumeromyynti kasvoi vuonna 2023

Viimeisimmät artikkelit

Irtonumeromyynti kasvoi vuonna 2023

 

Suomen irtonumeromarkkina koki positiivisen kasvun vuonna 2023 aikakauslehtien myynnissä. Aikakauslehtien irtonumeromyynti kasvoi kokonaisuudessaan +1,1 %, kappalemyynnin säilyessä lähes vuoden 2022 tasolla. Yhdessä aikakaus- ja sanomalehtien irtonumeromyynti saavutti yli 100 miljoonan euron myyntivolyymin.

Aikakauslehtien irtonumeromyynti nousi +1,1 % vuonna 2023. Keskihinta oli maltillisesti 5,35 euroa, jossa nousua edellisvuoteen oli ainoastaan +16 senttiä. Suurimmista aikakauslehtien aiheryhmistä kasvoivat ristikot (+10 %), asuminen- ja puutarha (+3 %), käsityö- ja askartelu (+8 %) sekä sarjakuva- ja lastenlehdet (+6 %). Ristikkolehdet säilyivät myydyimpänä aiheryhmänä. Erityistä mielenkiintoa kuluttajissa ovat lisäksi herättäneet erikoisjulkaisut, joihin kustantajat ovat viime vuosina panostaneet. Erikoisjulkaisuissa keskitytään valittuun teemaan koko lehden verran ja nämä lehdet ovat myynnissä ainoastaan irtonumerokanavassa rajallisen myyntiajan. Erikoisjulkaisujen aiheissa näkyi käsitöiden, ja erityisesti neulomisen jatkuva suosio.

Irtonumeromyynnissä sanomalehdet pitivät pintansa kohtalaisella -3,5 %:n laskulla, vaikka digitaalisuus on kasvussa vahvana uutiskanavana.

Aikakaus- ja sanomalehtien irtonumeromyynnin arvo vuonna 2023 ylitti 100 miljoonaa euroa. Printtilehdet voivat hyvin digitaalisuuden rinnalla. Tarve lukea ja saada tietää on säilynyt vahvana, printtilehden edelleen vastaten suuren määrän kuluttajia tiedon janoon. Eniten aikakaus- ja sanomalehtien irtonumeroita myytiin hypermarketeista ja isoista marketeista, joissa myös lehtivalikoimat ovat laajimmat. Tämä korostaa fyysisen lehden merkitystä kuluttajille, jotka edelleen nauttivat printtimedian tarjoamasta konkreettisesta lukuelämyksestä. Suomen irtonumeromarkkina jatkaa monipuolista kehitystään säilyttäen vahvan asemansa kuluttajien keskuudessa myös tulevina vuosina.

 

Lisätietojen antaja:

Ville Melkko, kaupallinen johtaja

p. 0400 704 746, [email protected]

 

Lisätietoja yrityksestä:

Lehtipiste Oy on koko Suomen kattava valikoimanhallinta- ja jakeluyhtiö, jonka jakelussa on noin 1200 aikakauslehteä ja 200 sanomalehteä, kirjoja, kalentereita, karttoja sekä keräily- ja trendituotteita. Lehtipisteen kuljetus- ja jakelukanava kattaa yli 3800 myyntipistettä sekä lisäksi satoja asiakkaiden kohteita päivittäin ympäri maan. Lehtipiste toimii myös Pakettipiste-nimellä tarjoten verkkokaupan logistiikkamarkkinoille valtakunnallisen kuluttajien pakettiautomaattiverkoston. Pakettipiste on keskittynyt muun muassa verkkokauppojen, aikataulukriittisten autoteollisuuden ja terveydenhuollon kuljetuksiin. Lehtipiste-konserniin kuuluvat korttiyhtiöt Suomen Korttipiste Oy ja Putinki Oy, sekä taidetarvikkeiden tukkuliike ja maahantuoja Hanart Oy. Lehtipiste-konsernin liikevaihto oli vuonna 2023 noin 94,2 miljoonaa euroa, ja sen palveluksessa työskentelee noin 200 työntekijää tytäryhtiöt mukaan lukien. Lehtipiste Oy on osa Tradeka-Yhtiöt Oy:tä.