Vastuullisuustsunami tulee – oletko valmis?

Viimeisimmät artikkelit

EU:n tiukentuva vastuullisuusregulaatio on herättänyt keskustelua jo toista vuotta. Ensiaallossa regulaatio koskettaa suuryrityksiä (mukaan lukien suurimmat suomalaiset kaupan ketjut) alkaen 1.1.2025. Koska regulaatio ei kohdistu vain edellä mainittuihin yrityksiin, vaan koko heidän toimitusketjuihinsa (”scope 3”), koskettaa tiukentuva regulaatio käytännössä kaikkia toimijoita, jotka tuottavat fyysisiä tuotteita tai palveluja Suomessa suurimmille kauppaketjuille.

Lehtipisteellä olemme yhdessä kumppanimme Fondian kanssa työstäneet vastuullisuusliitteen kaikille kumppaneillemme vastaamaan tiukentuvaan regulaatioon. Liite kertoo seikkaperäisesti, mitä kauppa käytännössä odottaa toimittajiltaan. Vaihtoehtoisesti tarjoamme kumppaneillemme mahdollisuuden sitoutua vastuullisuusregulaation vastuullisuusilmoitukseen, jossa toimittaja takaa oman vastuullisuusohjelmansa vastaavan kaikkeen tiukentuvaan EU-regulaatioon. Nämä kaksi vaihtoehtoista tapaa mahdollistavat sujuvan yhteistyön jatkuvan suurten kauppaketjujen kanssa vuonna 2025. Mikäli toimittaja ei syystä tai toisesta halua regulaatioon kirjallisesti sitoutua, kaupan ketjut eivät EU-regulaation mukaan voi näiden toimittajien tuotteita tai palveluita enää käyttää tai myydä 1.1.2025 alkaen. Lehtipiste pyrkii olemaan valmis kaikkien kumppaniensa vastuullisuussitoumusten osalta 30.6.2024 mennessä.

On hyvä muistaa, että tämä on vain ”vastuullisuustsunamin” ensi aalto. Onkin hyvin todennäköistä, että EU-regulaatio vastuullisuuden osalta vain tiukkenee ajan myötä kasvavassa määrin.

Lehtipisteen vastuullisuusraportointi on tehty nyt viiden vuoden ajan osana omistajamme Tradekan vastuullisuusraportointia. Suurimmassa fokuksessa on toimintamme luonteen vuoksi ollut hiilijalanjälkemme, jota onnistuimme laskemaan 4 % vuoden 2023 aikana. Ympäristövastuun ohella meille hyvin tärkeässä roolissa ovat sekä sosiaalinen vastuu että yritysvastuu. Vahva tahtotilamme on huolehtia osuudestamme yhteiskunnassa tarjoten turvallisen työpaikan koko tiimillemme. Tervetuloa tutustumaan viimeisimpään vastuullisuusraportointiimme, jonka löydät täältä.

 

 

Ville Melkko

kaupallinen johtaja

Lehtipiste