Kesäisiä luontomaisemia Suomesta

Vastuullisuustyö etenee

Viimeisimmät artikkelit

Hyvä kumppanimme, 

Näin kesän koittaessa on hyvä katsoa, miten alkuvuosi on myynnillisesti mennyt: sanoma- ja aikakauslehdet ovat ensimmäisten neljän kuukauden aikana myyneet kuluttajahinnalla mitattuna täysin viime vuoden malliin samoin kuin aikakauslehdet, myös kappaleissa mitattuna. Kirjojen ja keräilytuotteiden osalta on tapahtunut laskua tiettyjen tuotteiden osalta. Kokonaisuutena irtonumeromyynti on kuitenkin mennyt varsin mallikkaasti. 

Vastuullisuustyön osalta Lehtipiste on tehnyt vastuullisuusraportoinnin nyt viidettä kertaa yhdessä emoyhtiömme Tradekan raportoinnin osana. Merkittävänä saavutuksena voimme pitää hiilijalanjälkemme laskua 4,3% viime vuonna suhteessa liikevaihtoomme. Halutessasi pääset tutustumaan tarkemmin raporttiimme: https://www.tradeka.fi/ajankohtaista/osuuskunnan-tiedotteet/tradekan-vuosi-ja-vastuullisuusraportti-2023-julkaistu. 

Vastuullisuus työllistää tällä hetkellä monilla tavoin. Tiukentuva EU-regulaatio astuu suurimpien kaupan ketjujen osalta voimaan 1.1.2026 ja siihen varautuen olemme hakeneet kaikilta kumppaneiltamme niin tuotteiden kuin logistiikan puolelta kirjallista sitoutumista joko vastuullisuusliitteemme tai vastuullisuussitoumuksen kautta. Kaupan suurilta ketjuilta kun edellytetään sitoutumista koko toimitusketjun (scope 3) osalta. 

EU-laajuinen Metsäkatoasetus astui voimaan 29.6.2023 ja sille asetettu siirtymäaika päättyy 30.12.2024, ellei siirtymäajan pidennysehdotuksia EU-parlamentissa hyväksytä. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että esim. puupohjaisten tuotteiden (ml. paperi ja kartonki) valmistajat joutuvat rekisteröimään tuotteensa EU:n Traces-järjestelmän kautta. Rekisteröinti edellyttää muun muassa puuperäisten tuotteiden geolokaatio-tietoa. Traces-järjestelmän tieto tulee sitten välittää meille Lehtipisteellä ja me välitämme tuon edelleen kaupoille Synkka-järjestelmän kautta. Tällä hetkellä koko metsäkatodirektiivin suhteen on vielä paljon avoimia kysymyksiä, joten tulemme viestimään tästä kumppaneillemme tarkemmin tietojen selvitessä. Suunnitelmissamme on järjestää syksyllä saman asian tiimoilta webinaari auttaaksemme kumppaneitamme. 

Työtä ja tuumailua on viime kuukausien aikana aiheuttanut hallituksen keväällä ilmoittamat ALV-muutokset, jotka koskevat tuoteryhmissämme kirjoja ja keräilytuotteita. Epävarmuus muutosten ajankohdista on merkittävästi vaikeuttanut suunnitteluamme varsinkin pidemmän myyntiajan tuotteiden osalta. 

Paljon on siis asioita työpöydällä ja suunnittelussa, eikä maailma tänäkään vuonna taida tulla valmiiksi kesään mennessä. Toivotan myynnillisesti reippaita kesäkuukausia ja aurinkoista kesää! 

 

Ville Melkko 

kaupallinen johtaja 

Lehtipiste Oy